Playmogul.no

Vekslende markeder

Å handle på aksjemarkedet er spennende og kan være utrolig gunstig – dersom man vet hva man holder på med. For nybegynnere og de uinnvidde er det derimot et vanskelig spill å spille, man kan nesten sammenligne det med å spille på travhester dersom man ikke vet forskjellen på ku og hest.

Viser forretnings- og finansrapport

Viser forretnings- og finansrapport

Trendene og svingningene i aksjemarkedet forflytter seg også over til andre deler av samfunnet og begynner å påvirke forbrukerne kanskje uten at de er klar over det selv. Det kan kanskje være vanskelig å forestille seg hvordan kjøp og salg av aksjer har den aller største betydningen på oss som sitter hjemme i sofaen, men når man tenker over det går det jo rett tilbake til hvilke selskaper som gjør suksess og hvilke som går nedenfor og hjem. Dette har stor innvirkning på trender i samfunnet vårt også, helt ned på ganske “ubetydelige” nivåer.

Det er jo ikke så rart at stupende aksjer hos en bilprodusent vil ha betydning for selskapets omsetning av biler, men suksess på børsen påvirker faktisk også ting som mote og interiør. Hvis du tenker deg om har du ganske sikkert ikke samme tapet på veggene som det besteforeldrene dine, eller selv foreldrene dine hadde før deg. Én av årsakene til dette er faktisk endringer på børsen! Et annet eksempel på hva som påvirkes er hvordan vi ønsker å kle oss, og hvor mye vi er villige til å betale for moteartikler – for eksempel. Denne typen trender er lett påvirkelige og svinger dermed konstant, og én av kreftene som påvirker dette er svingninger i aksjemarkedet. Det er ganske spesielt å tenke på, at børsen har innvirkning på klesstilen din.

Uansett om man er involvert i selve handelen på aksjemarkedet, blir man fortsatt påvirket indirekte gjennom det som skjer på børsen. Noen markeder er relativt stabile og endrer seg lite over lang tid. Et eksempel på et marked som endrer seg noe, men som holder seg jevnt relativt høyt, er prisen på gull. Hvis dette var tilfelle for alt av aksjer og handelsvarer ville det ikke vært så mye spenning i aksjehandel, og aksjehandelen ville også hatt mye mindre påvirkning på samfunnet.