Playmogul.no

Få en bedre privatøkonomi

Få en bedre privatøkonomi

Det er ikke mange ting som er bedre enn å ha litt ekstra penger å forbruke akkurat når du får lyst til å gjøre et impulskjøp. Samtidig er det skikkelig kjipt å være blakk når kjøpelysten melder seg. Gjør du imidlertid noen tiltak for å bedre din egen privatøkonomi, blir det oftere du kan spandere på deg selv. La oss se på hva du kan gjøre i så måte.

Kartlegg din nåværende situasjon

Først og fremst er det lurt å vite hvor du står akkurat nå. Skaff deg en oversikt inntektene og utgiftene du har i måneden. Her kan du sjekke nettbanken for å se hvor mye som kommer inn og ut, i tillegg kan du sjekke selvangivelsen. Du kan med fordel også orientere deg om hvor mye gjeld du eventuelt har.

Dersom du vurderer å ta opp lån for å få mer kapital å rutte med, kan du skaffe deg en oversikt over de billigste og gunstigste lånene som er å oppdrive. Her anbefales det at du bruker Nettavisens oversikt over forbrukslån, slik at du kan gjøre dette raskt. Send inn uforpliktende søknader og sammenligne tilbudene du for, i henhold til faktorer som beløp og effektiv rente. Det er tross alt ytterst viktig at du kan håndtere lånet du ønsker innvilget.

Sett opp budsjett

Når du har den økonomiske oversikten på plass, gjelder det å forvalte det du kan bruke gunstig. Sørg først for at alle nødvendigheter er dekket, som husleie, nedbetaling av lån, strøm, telefonregninger, etc. er dekket. Det sier seg selv at likviditet må komme foran fornøyelser. Her kan du gjøre det samme som når du vurderer å ta opp lån, nemlig å sammenligne tilbudene du får hos ulike aktører. Enkelte strømleverandører er billigere enn andre.

Når du dessuten vet hvor mye du har til for eksempel mat og nye klær, kan du skjære ned på utgiftene her. Jo færre ganger du drar i butikken, jo bedre er det. Forsøk å handle mest mulig av det du og eventuelt husholdningen skal konsumere de neste par ukene i løpet av ett butikkbesøk. Det er en kjent sak at du sparer penger på å gjøre én storhandel i uken i stedet for flere små. Da sparer du i tillegg tid.

Se opp for de bittesmå kjøpene

Det er fort gjort å kjøpe seg en kaffe på en kafé for å gå med den i hånden på veien til jobb, skole, etc. Husk at selv en billig kaffekopp til 20 kroner kjøpt hver dag mellom mandag og fredag, blir 100 kroner i uken. I løpet av en måned har du da brukt 400 kroner kun på kaffe.

For den prisen får du kjøpt flere kaffeposer på butikken, og kan dermed lage kaffen selv hjemme. Har du ikke kaffetrakter, vet du nå hva det neste du skal investere i er, nå som du har begynt å jobbe mot en bedre privatøkonomi!